Sojamajonnäs får betyget 4,7
Nu är vi igång igen efter några veckors sommaruppehåll. I väntan på helgens leveranser som blir de första för hösten, bjuder vi på en av rätterna som fick vårens högsta betyg. Koreansk kyckling från Bjärefågel med sojamajonnäs, limeinlagd morot, rosalielök och jasminris fick hela 4,7 i betyg. Härligt! Här är receptet på sojamajonnäsen, vi utgår förstås från ett grundrecept på majonnäs, som sedan smaksätts.
Grundrecept majonnäs
-
2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
1 tsk skånsk senap
1 tsk svensk senap (alt. 1 msk dijon)
2 tsk rödvinsvinäger – smaka ev. upp med lite mer vinäger
2.5 dl matolja
salt, efter smak
peppar, efter smak
Gör så här
- Blanda äggulor, senap och vinäger.
- Tillsätt olja droppvis under konstant vispning.
- Smaka av med salt och peppar.
Tips från kocken! Se till att majonnäsen är matt när du slår den, börjar den bli glansig så var försiktig! Skulle den skära sig kan du göra ett nytt försök och börja om med ny äggula och droppvis hälla ner det som skurit sig.
Sojamajonnäs
-
3 dl majonnäs, se ovan
0,2 dl reducerad soja (reducerad till 1/3)
½ röd chili, hackad
1 kruka koriander, hackad
1 lime, juicen
Gör så här
- Blanda majonnäsen med den reducerade sojan
- Smaka av med hackad röd chili, koriander och limejuice