Medium rare oxfilé med selleripuré, portvinsås, frästa panchettatärningar och snabbkokta bönor.
2017-12-26 Food Court / Receptbanken

Selleripuré till oxfilé

Här är ett recept på vår selleripuré som passar utmärkt till en oxfilé med portvinsås, frästa panchettatärningar och snabbkokta bönor. Förbered genom att koka purén, steka oxfilén runt om och låt den vila på ett galler i rumstemperatur. Tärna och stek panchetta och koka bönorna. När det närmar sig servering, sätt in oxfilén i ugnen tills den har en innertemperatur på 54 grader (medium). Låt den vila medan du värmer upp purén och såsen. Bönorna värmer du på i lite smör i en kastrull. Se hela vår nyårsmeny längst ner.

Ingredienser till selleripuré

    750 g rotselleri
    0,5 tsk salt
    1 dl vispgrädde
    1,5 msk smör
    0,5 tsk salt
    1 krm svartpeppark

Gör så här

  1. Skala och skär rotsellerin i mindre bitar. Koka selleribitarna mjuka i lättsaltat vatten.
  2. Häll av vattnet.
  3. Krossa sellerin med en gaffel och tillsätt varm grädde.
  4. Mixa sellerikrosset med en stavmixer eller kannmixer till en slät puré. Späd ev med lite mer grädde till en bra konsistens.
  5. Smaka av med smör, salt och fin malen svartpeppar från kvarn.

  • Hummertoast med dragon, pepparrot och citron, serveras med smörstekt surdegsbröd (dragonmajonnäs)
  • Svensk oxfilé med selleripuré, portvinssky, panchetta och färska bönor (selleripuré & portvinssås)
  • Grottlagrad gruyère med salt- och sockerrostade nötter samt en björnbärs- och äppelmarmelad (äppel- och björnbärssylt)

Gott nytt år!

Fler inlägg i Receptbanken

    Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!