Muffins går att kombinera i det oändliga
Hur firar du “hembakatdagen” idag, 6 maj? Vi firar med muffins. Så enkelt att baka och det går att variera i det oändliga. För att inte tala om alla roliga dekorationer som finns. Här är ett favoritrecept på muffins, det kommer från boken “Tårtor och bakelser från En Liten Smula“.
Smörkräm
150 g smör (rumstempererat), 1 dl florsocker, valfri smaksättning och 1 äggula
- Vispa upp det rumstempererade smöret. Vispa länge, flera minuter, så det blir mer vitt än gult, för bästa smak.
- Vispa i florsocker och smaksättning.
- Tillsätt äggulan under fortsatt vispning.
- Exempel på smaksättningar
- 1 citron, rivet skal och saft
- 3 tsk lakritspulver (gärna Lakritsfabrikens). Eventuellt även lite svart hushållsfärg.
- 50 g smält choklad
- 0,5 dl kakao
- 125 g färska hallon, mosade
- 150 g jordgubbar (färska eller frysta), koka upp och mixa slätt. Vänd ner efter äggulan. Förvara smörkrämen i rumstemperatur.
Muffins med citronsmak
150 g smör, 1 dl mjölk, 3,75 dl strösocker, 3 st ägg, 4 dl vetemjöl, 1 st citron (rivet skal), 1 tsk vaniljsocker och 1 tsk bakpulver.
- Koka upp smör och mjölk.
- Vispa socker och ägg luftigt.
- Häll den kokande mjölken över äggsmeten och vispa vidare på låg hastighet.
- Blanda mjöl, rivet citronskal, vaniljsocker och bakpulver.
- Ner i äggsmeten och blanda till en slät smet.
- Fyll muffinsformarna till ca 3/4.
- Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter beroende på storleken på dina formar.
Har du tid eller vill förbereda för att snabbt ha nybakade muffins nästa dag, ställ smeten i kylen över natten. Vanlig storlek, mediumformar, ger ca 20-24 muffins. Använder du istället miniformar blir det 50-60 stycken. Självklart går de bra att frysa om du är ute i god tid. Ta fram, spritsa, njut!
Blir du sugen på fler recept? Kolla in efterrätter och annat gott här i vår blogg.