Midsommarrecept, Midsommarmat och Midsommar med Matkomfort
2019-06-20 Food Court / Receptbanken

Midsommarmat – Henriks smakfulla recept!

Midsommarmat, ett viktigt inslag på årets längsta dag. Färskpotatis, egenodlade jordgubbar, nubbe och mycket andra godsaker dukas fram på bordet. Men det viktigaste av allt är kanske sillen. Varför inte förbereda egen sill att överraska gästerna med? Här bjuder vi på några riktigt goda recept som ger sill i en klass för sig. Det är verkligen värt att lägga in sill själv, se bara till att vara ute i lite god tid. Och är du inte det, misströsta inte! Köp inläggningssill och blanda med vår currylemonad eller någon annan god sås. Glad midsommar!

Midsommarmat med inlagd sill

Varva kall 1-2-3-lag med urvattnade filéer. Viktigt att se till att lagen täcker ordentligt, skaka kärlet så det inte blir luftbubblor. Gör detta 2-4 dagar innan sillen ska ätas. Här följer recept på 1-2-3-lag och instruktioner för hur du saltar av sill.

1-2-3-lag

    1 del ättika
    2 delar strösocker
    3 delar vatten
    10 kryddpepparkorn
    2 skivade gula lökar
    2 skivade morötter

Koka upp allt och låt svalna. Se till att den blir riktigt kall (kyltemperatur 2-4 grader).

Salta ur sill

Lägg saltsillsfiléer i ett rymligt kärl med rikligt med iskallt vatten (ca 1 liter per fyra filéer). Låt stå ca 1 dygn i kylen, byt vattnet 2-4 gånger under tiden. Det bästa sättet att avgöra om sillen är färdigurvattnad är att skära en liten bit och smaka. Är den för salt behöver den ligga lite till. Får den ligga för länge i vatten blir den urlakad i smaken och konsistensen ofta för mjuk.Känns det krångligt så finns inläggningssill att köpa i handeln, dvs urvattnad saltsill färdig att användas för egna sillinläggningar.

Skärgårdssill

Ingredienser:

    1 dl crème fraiche alternativt hemgjord majonnäs
    1 dl gräddfil
    50 g löjrom
    ca ½ kruka gräslök
    ca ½ kruka dill
    Salt, efter smak
    Vitpeppar efter smak
    Inlagda hela sillfiléer

Gör så här

  1. Blanda allt till crèmen och vänd sedan i sillbitarna.
  2. Låt stå ett par timmar eller något dygn, om du har tid.

Curryremoulad

Servera den till fisk, gärna en panerad torsk, och potatisstomp. Den går också finfint att blanda med färdiginlagd sill för en snabb sillvariant. Ingredienser:

    2 st äggulor
    1 tsk svensk senap
    1 msk vitvinsvinäger
    2,5 dl matolja
    1 msk curry
    1,5 dl inlagd pickles, finhackad
    0,5 st äpple, finhackat
    Salt och peppar efter smak

Gör så här

  1. Blanda äggulor, senap och vinäger.
  2. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning.
  3. Tillsätt curryn, pickles och äpple, smaka av med salt och peppar.


Glad midsommar!

/Henrik, kock & grundare

Fler inlägg i Receptbanken

    Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!