pizzabullar mellis på sportlovet
2020-02-02 Food Court / Receptbanken

Pizzabullar perfekt mellis på picknick eller hemma

Pizzabullar, perfekt mellis på sportlovet, i backen eller på utflykten. Gör dina egna eller låt tonåringarna fixa mellis själva. Ännu snabbare och enklare med färdig deg förstås, även om vi gillar att göra både deg och tomatsås från grunden. Här har jag fyllt dem med tomatsås, skinka och ost. En annan favorit är smör, vitlök, örter, parmesan och fetaost, Leilas pizzasnurror. Förvara gärna pizzabullarna i frysen. De tinar snabbt och är de frusna funkar de perfekt som sin egna kylklabb om du tar dem med på utflykt. Vill du värma dem brukar det finnas micro i värmestugorna eller kanske en eld för korvgrillning. Lägg dem på kanten av grillen en stund, så blir de varma.

Mellis Pizzabullar – detta behöver du

ca 24 pizzabullar
    ca 10 dl vetemjöl
    25 g jäst
    1 tsk salt
    2 msk olivolja
    3 dl fingervarmt vatten

Fyllning

    ca 2 dl tomatsås
    300 g riven ost
    2000 g strimlad skinka
Pensla med ägg och strö lite sesamfrön över.

Gör så här

  1. Smula jästen. Tillsätt fingervarmt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
  2. Blanda ner olivolja och salt samt vetemjöl, lite i taget. Blanda till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i maskin några minuter alternativt för hand.
  3. Låt degen jäsa i ungefär 30 minuter, under en bakduk.
  4. Gör tomatsåsen om du inte gjort den tidigare.
  5. Ta ur degen på mjölat bakbord och dela i två lika stora delar. Kavla ut rektanglar, gärna max 1 cm.
  6. Bred ut tomatsåsen.
  7. Dela upp ost och skinka, strö fyllning över de båda rektanglarna och rulla ihop från långsidan.
  8. Skär ca 2 cm tjocka skivor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa 25-30 minuter.
  9. Värm ugnen till 250 grader, gärna varmluft.
  10. Pensla bullarna med uppvispad ägg. Strö över sesamfrön och lite flingsalt.
  11. Grädda 8-10 minuter i den varma ugnen, tills de får fin färg.
  12. Låt svalna, gärna på ett galler under en bakduk.

Tips: Lägg gärna pizzabullarna på varma plåtar. Baka med varmluft för att slippa baka i omgångar och att eventuellt vända plåten om temperaturen är ojämn.


Lycka till!

/Magnus, kock

Fler inlägg i Receptbanken

    Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!