Kladdkaka till påsken
En enkel kladdkaka till påsk. Så snabbfixat och så gott! Allra godast blir den om man har tid att frysa den en dag, då blir den knäckigt seg och riktigt god. Så förbered dig i god tid eller varför inte baka en kladdkaka att ha i frysen – gå sen och ta en bit när du känner dig lite sugen. Dekorera efter säsong och tillfälle. Här med lite skum-påskkycklingar och ägg i marsipan och choklad. Plus lite spritsad grädde, dulce de leche, florsocker och strössel.
Har du inte tid att frysa de blir den härligt rinnande och kladdig. Det är en av de bästa grejerna med den här enkla kladdkakan, att den går utmärkt att göra i förväg. Perfekt att ha en i frysen till klassfikat på skolavslutningen. Jag brukar göra två i taget när jag ändå är igång. Förbered gärna de torra ingredienserna i burkar så är det enkelt att baka några varje kväll om du ska bunkra upp till ett större sällskap! Så här gör du.
Det här receptet på kladdkaka går utmärkt att både två- och tredubbla till en stor kladdkaka men då får man ha lite koll på tiden. Du kan behöva 30-40 minuter i ugnen för en dubbelt så stor form, till exempel i en långpanna. Beror lite på hur tjock den blir. Skaka formen och är smeten näst intill “fast” är den klar. Har du tid och är pysselsugen, klipp ut ett mönster i vanligt papper, lägg på kladdkakan och sikta florsockret över pappret. Eller dekorera med extra allt efter säsong och tillfälle, som jag gjorde den här påskdagen…
Kladdkaka till påsk
4 portioner- 150 g smör
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl (går utmärkt att byta ut mot glutenfri mjölmix typ Lailas blå, ta då ca 1,75 dl)
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
4 msk kakao
2 ägg
Kokosflingor, till formen
Smör, till formen
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Jag brukar ställa in en ugnstålig kastrull med smöret i medan ugnen värms upp. Spar energi! Annars smälter du smöret på spisen.
- Smörj formen och bröa med kokos. Eventuella överflödiga flingor häller du ner i smeten.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Häll i det smälta smöret.
- Blanda i äggen med en slickepott. OBS Blanda! Viktigt att du inte vispar så du får i en massa luft i smeten.
- In i ugnen i ca 20-22 minuter (beroende på hur effektiv din ugn är, lite längre med glutenfritt mjöl). Kakan ska vara kladdig inuti. Skaka lite på formen så ser du om den rör sig. Den ska skvalpa något lite men inte för mycket.
- Låt svalna och frys in (om du har tid)!
- Ta ut kladdkakan strax innan servering. Sikta gärna lite florsocker över. Skär i 12-16 bitar eller i ännu mindre om du vill servera dem på ett buffébord.
Lycka till och glad påsk!
/Marie-Fe, kommunikation