Kantarelltider!
Om du har svampögon så kan du fortfarande hitta skogens guld i naturens förråd!
Kantarellen (Cantharellus cibarius) är med sin karakteristiska färg och form lätt att artbestämma och har därför blivit den populäraste matsvampen för hobbyplockare. Man brukar säga att säsongen är mellan juli och oktober om frosten inte hinner stjäla dem innan dess! I veckans Stockholmslåda servers till exempel en kantarellrisotto. Ett annat bra tips på hur du kan använda dina kantareller är att du pimpar pajen till kräftskivan.
Västerbottensostpaj med kantareller
Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
125 g smör, rumstempererat
0,5 msk vatten
Fyllning
- 3 st ägg
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
250 g färska kantareller
½ dl sauterad gul- eller purjolök
2,5 dl crème fraiche
125 g Västerbottensost
Gör så här
Pajdeg
- Värm ugnen till 225 grader.
- Häll mjölet, smöret och vattnet i en bunke, rör till en jämn deg med degkrokarna på din elvisp.
- Tryck ut degen i en pajform, ställ in i kylen i ca 30 minuter.
- Ta en gaffel och nagga i botten. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Fyllning
- Rensa och stek svampen i smör, låt löken steka med sista minuterna, krydda med salt och peppar.
- Rör ihop ägg och crème fraiche.
- Riv osten och blanda ner den stekta svampen och löken i äggsmeten.
- Smaka upp fyllningen med salt, peppar och brödkummin.
- Häll pajfyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 200 grader, ca 25-30 minuter, tills den har en gyllene färg.
Lycka till!