Julig grönkålspaj
Passa på att använda den underbara grönkålen nu på vintern, kanske till en julig grönkålspaj? Grönkålen är dessutom nyttig, full med järn, C-vitamin och A-vitamin. Och god till mycket, i soppa, stuvad, som tillbehör, chips eller varför inte i en paj med köttfärs.
Julig grönkålspaj med köttfärs och lagrad Prästost
Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
125 g smör, rumstempererat
0,5 msk vatten
Fyllning
- 3 st ägg
300 g köttfärs
1 pkt bacon
100 g grönkål, strimlad
2,5 dl crème fraiche
80 g Prästost, lagrad, riven
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
Gör så här
Pajdeg
- Värm ugnen till 225 grader.
- Häll mjölet, smöret och vattnet i en bunke, rör till en jämn deg med degkrokarna på din elvisp.
- Tryck ut degen i en pajform, ställ in i kylen i ca 30 minuter.
- Ta en gaffel och nagga i botten. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Fyllning
- Strimla bacon och stek i en panna. Tillsätt färsen och krydda med salt och peppar. Stek tills färsen är genomstekt. Dra pannan av spisen och rör ner den strimlade grönkålen
- Rör ihop ägg och crème fraiche. Krydda med salt och peppar.
- Fördela osten och köttfärsröran i det avbakade pajskalet.
- Häll över äggblandningen över fyllningen och se till att det blir jämt fördelat.
- Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, ca 25 minuter, tills den har en gyllene färg.
Lycka till!