En favorit hos stora som små, lasagne
En hemgjord lasagne är en favorit hos många, stora som små. Perfekt när man har lite extra tid eller vill förbereda middagen. Beställer du någon av våra matkassar Premium eller Familjefavoriter kommer både ostsås och nötfärssås klara, plattor och grönsaker till får du givetvis också med din leverans. Allt du gör är att lägga ihop den, sätta in den i ugnen och vänta på att den ska bli klar. När lasagnen sen är klar i ugnen, låt den gärna stå och dra en stund på bänken så den “sätter sig” och svalnar en aning. Som hemgjord men lite enklare och lite snabbare. Vill du förkorta tiden i ugnen, värm upp köttfärssåsen innan du lägger ihop lasagnen.
Vill du göra en egen hemgjord lasagne, kanske inför Lasagnens dag 29 juli kommer vårt recept för 4 portioner här. Servera med exempelvis en stor grönsallad på lite olika grovt skurna salladsblad smaksatta med en god olivolja, pressad citron, salt och nymald svartpeppar från kvar. Har du tid, gör en extra stor sats och frys in portionsbitar till en annan dag. Alternativt frys in extra nötfärssås och ostsås var för sig och sätt ihop lasagnen vid ett senare tillfälle.
Nötfärssås, ingredienser
- 1-2 st gula lökar
5 st vitlöksklyftor
1 msk smör eller olja
400 g nötfärs
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
timjan
rosmarin
lagerblad
sambal oelek
salt
svartpeppar
Gör så här
- Ska och hacka lök och vitlök.
- Hetta upp en gjutjärnspanna med smör eller olja. Fräs lök, vitlök och köttfärs.
- Tillsätt tomater, tomatpuré, örter och lagerblad. Om du vill ha lite sting på din lasagne så snåla inte på sambal oeleken.
- Låt sjuda under lock på svag värme ca 20 minuter, späd eventuellt med lite vatten under tiden.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
Ostsås, ingredienser
- 4 msk vetemjöl
3 msk smör
7 dl mjölk
3 dl (ca 100 g) riven ost
salt
vitpeppar
Gör så här
- Värm mjölken i en kastrull.
- Smält smör och tillsätt mjölet i en annan tjockbottnad kastrull, rör tills det blir en smet.
- Tillsätt 2/3 delar av den varma mjölken och vispa tills klumparna är borta.
- Vispa ner resten av mjölken och låt koka upp under omrörning.
- Sänk värmen när det kokat upp och låt sjuda ca 4 minuter.
- Tillsätt salt, vitpeppar och ost. Rör om och smaka av.
- Varva sedan ostsås, plattor och nötfärssås. Se till att hushålla med ostsåsen så du kan avsluta med den.
- Sätt in lasagnen i en ung uppvärmd till 200 grader och låt den stå i ca 30 minuter eller tills den fått färg och är genommjuk.